Glina za rad na emocijama

 

Glina je zemlja. Čista prirodna zemlja. Kontakt je izravan, jednostavan, iskren. Glina je izvrstan alat u radu sa emocijama, sa kontaktom, sa dubokim povredama i traumama, sa stresom, u potrazi za balansom, u potrazi za sobom. 

Glina uzima što joj dajemo, a vraća nam mir. Donosi duboke odgovore skrivene u našoj unutrašnjosti. Općenito glina je projektivna tehnika koja olakšava izražavanje emocija, povećava osjećaj kompetentnosti, autentičnosti, pomaže u stjecanju svjesnosti sebe i uspostavljanju emocionalne kontrole, u otpuštanju negativnih osjećaja...

Terapija glinom omogućuje put od bolnog iskustva do unutarnjeg rasta i iscjeljenja. Omogućuje procese koji iscjeljuju i transformiraju problematično iskustvo. Tijekom terapije klijenti mogu izraziti i riješiti osjećaje vezane uz određenu temu i razviti nove načine izražavanja i zaštite.
Glina brzo apsorbira i kroz nju se mogu brzo izraziti osjećaji posebice kada ne možemo jasno razmišljati ili govoriti o tim emocijama, ili kada se osjećamo zaglavljeni u problemu. Glina prolazi kroz duboke slojeve osjećaja i omogućuje izražavanje iskustva koja bi inače ostala zakopana. U glini možemo pronaći odgovore na problematične teme: što je prekidač ljutnje, što je uzrok straha ili emocionalne rane. Buđenjem zaboravljenih sjećanja i nepoznatih utisaka iskustva u našu svijest bit ćemo vođeni ka iscjeljenju tih utisaka i moći ćemo krenuti dalje. Terapija glinom pomaže pri rješavanju problema, pojačava samopouzdanje, i pojačava kontrolu impulzivnosti i ljutnje, opušta, dovodi do ugode.

Glina u terapijskom radu koristi se na različite načine. Osobnu ju koristim  u 3 različita pristupa emocijama. 1. KREATIVNI RAD, izražavanje emocija, stvaranje emocionalnih figura, kao jezik podsvjesnih i emocionalnih dijelova sebe. Kroz stvaranje različitih figura  i oblika unutarnjeg svijeta te kontakt sa njima.

2. Individualni rad u GLINENOM POLJU  za rad na dubokim emocijama i traumama, rad sa dodirom i kontaktom. Modelima privrženosti, unutarnjim potrebama i prepoznavanjem istih.

3. Individualni rad na LONČARSKOM KOLU: Koliko god da se sa njom može gotovo sve, ona je podložna određenim zakonima fizike te u radu na lončarskom kolu zahtjeva balans između nametanja i puštanja, pritiskanja i držanja, napetosti i glađenja. U tom konstantnom traženju balansa u rad sa glinom na lončarskom kolu puštamo emocije kako dolaze i gledamo njihov produkt kako se odvija, raspada ili pretvara u određenu figuru. Tu smo, goli do istine, samo emocije koje se vrte dok ne nađu svoju točku balansa između agresije i pasivnosti kako bi život tekao svojim fluidnim tokom i stvarao forme na različitim razinama. Sukobljeni između svojih polariteta ( suprotnosti, konfliktima) borimo se skakajući iz jednog u drugi, tako teško nalazeći put između njih ili ponekad uopće ni ne vidimo drugu stranu. Rad na kolu služi upravo tome. Pomirenju unutarnjih konflikta i traženju balansa, one točke iz koje možemo stvarati dalje. Osim suočavanja sa unutarnjim konfliktima, rad na  kolu opušta, smanjuje napetost, anksioznost, tlak, paniku, strahove, te donosi unutarnji mir, fluidnost, mentalnu fleksibilnost, koncentraciju, flow.

 

 

Podijeli: