O psihoterapiji

Gestalt filozofija

Gestalt je više od same psihoterapije. Gestalt  se smatra autentičnom egzistencijalnom filozofijom. Gestalt je umjetnost življenja, stil života. Gestalt je poseban način koncepcije odnosa življenja u svijetu. Temelji se na povjerenju u zdrave kapacitete i sposobnosti pojedinca da svoje osobne i životne teškoće iskoristi kao priliku za osobni rast i napredak.

Životna filozofija gestalt terapije (F.Perls)
 1. Živi sada i ovdje u trenutnoj situaciji,  a ne u prošlosti niti u budućnosti!
 2. Prihvati sebe i prihvati druge onakvima kakvi jeste sada!
 3. Prihvati  stvarnost  kakva ona je, a ne kakva bi želio da bude!
 4. Budi pošten prema sebi i preuzmi odgovornost za svoje misli, osjećaje i ponašanje!!
 5. Otpusti razum i prepusti se osjetilima:Ne precjenjuj misli, živi sa svojim osjetilima i osjeti što ti pružaju!
 6. Prihvati  i slobodno izrazi svoje osjećaje, želje, misli  bez da ih opravdavaš, objašnjavaš, prosuđuješ ili manipuliraš njima!
 7. Prihvati i u potpunosti doživi  sve svoje osjećaje!
 8. Ne prihvaćaj vanjske zahtjeve, niti naučena moranja ili trebanja, koja se kose sa tvojim poznavanjem sebe i tvojim potrebama! Slijedi odgovorno svoje vlastite potrebe i imperative!
 9. Budi spreman eksperimentirati i istraživati kako bi se susreo s novim situacijama i obogatio svoj repertoar reakcija i ponašanja!
 10. Budi spreman na promjene i vlastiti razvoj!

Potrudi se stvoriti si uvjete gdje te više nije strah složenosti života, već gdje si motiviran i uzbuđen izazovom za istinitim razumijevanjem njega. Prihvaćanjem svakog trenutka kako naiđe, bez obzira što sadrži i obuhvaća jest umjetnost življenja. Jučer je prošlo, sutra možda nikada ne stigne- dakle živi svoj život danas! S.Ginger

Psihoterapija općenito

Psihoterapija je proces u kojem terapeut podržava klijenta na putu osobnog rasta i pomaže mu razgovorom i drugim tehnikama suočiti se sa vlastitim problemima i pronaći adekvatne odgovore i načine njihova rješavanja s ciljem postizanja bolje funkcionalnosti, cjelovitosti i osjećaja zadovoljstva i dobrobiti.

Pročitajte više

Odnos klijenta i terapeuta

Osnovni instrument psihoterapije jest ravnopravan odnos klijenta i psihoterapeuta.

Psihoterapija nije magična pilula nego rad na sebi koji iziskuje trud klijenta, njegovu motiviranost za promjenu, i njegovo aktivno sudjelovanje u postizanju zajednički dogovorenih terapijskih ciljeva.

Pročitajte više

Načela i tehnike rada

Glavna načela filozofije gestalta su razumijevanje i eksperimentiranje različitih ponašanja, s ciljem proširenja iskustvenog polja i slobode izbora, odmicanja od  prošlosti, zahtjeva okoline  i okova proživljenih iskustava, prošlosti i geografskog položaja, kako bi se  pronašao vlastiti prostor slobode i odgovornosti.

Pročitajte više

Gestalt psihoterapija

Temelji se na  pretpostavci da smo svi rođeni s potencijalom da živimo kreativan i ispunjavajući život, da uživamo u kontaktu s drugim ljudima, da se suočavamo s poteškoćama i rješavamo probleme koje nam život donosi. Odrastanjem, općenito življenjem događa se da  naša životna iskustva...

Pročitajte više

Terapijski ciljevi

Općenito cilj Gestalt psihoterapije je povećati svjesnost o načinu kako se ponašamo, razmišljamo i osjećamo u svakodnevnom životu. Kada znamo što i kako radimo, veća je vjerojatnost da ćemo nešto promijeniti u životu.

 • doživljavanje sebe kao cjelovite i potpune osobe u kojoj su objedinjeni osjeti, misli, percepcija, emocije i tijelo...

Pročitajte više

Podijeli: