Ogledala

 

 

Unikatna, umjetnička ručno izrađena ogledala i lampe svojim bogatim i jedinstvenim oblikovanjem odmiču od same funkcionalnosti zalazeći prema estetici predstavljajući zasebne skulpture u prostoru stvarajući igru oblika, sjene i svjetla dajući posebni ugođaj u prostoru...
Svako ogledalo priča neku vlastitu priču. Svako ogledalo nastalo je iz neke osobne autoričine priče.

I samo doživljavajući metamorfozu pretvorbom od tvorničke ploče, daske, odbačenih vrata ormara, prirodnih otpadaka,  ravnih hladnih velikih površina stakla,  do jedinstvenog živog predmeta, postaje sudionikom i svjedokom neke tuđe preobrazbe, pričajući život onoga tko se ogleda u njemu,  prikazujući ono što je .

Želite li saznati što će ogledalo pokazati, kakav odraz ćete u njemu pronaći, želite proviriti i otkriti istinu, vidjeti sebe? Na vama je izbor.

 

U galeriji pogledajte izbor ogledala a možete i naručiti po vlastitoj želji i potrebama. 

Ta stakalca prepuna simboličkog značenja od davnina  obavijena magijom i misticizmom, sastavni su dio raznih mitova, legendi i  priča, vjerskih koncepata, slika, izražajni medij umjetnosti, predmet svakodnevne uporabe svestrane funkcionalnosti i dubokog značenja:

Za ogledala kažu da omogućuju povećanje svjesnosti sebe i otkrivanje unutarnje mudrosti  povezujući duh, tijelo i um u savršenu ravnotežu. Nevidljivo pretvaraju u vidljivo.

U ogledalu vidimo jedino što vlastitim očima ne možemo vidjeti –svoje lice. Ogledala nam pružaju odraz  vlastitog identiteta.

Takva ogledala nisu samo od stakla, već ih čine i drugi ljudi, okolina, svijet, naše tijelo...

Sva ogledala (svijet, tijelo, situacije, život) reflektiraju i istinu koju ne želimo uvijek  vidjeti. Vidimo odraz kojeg ne prepoznajemo uvijek. 

U današnjem svijetu  moderne metamorfoze događa se preobrazba poznatog sebe u nepoznatog nositelja turbulencija i boli. Čini nam se da se moramo snalaziti u  svijetu kojeg ne razumijemo, koji nas ne zrcali. Pitamo se što li se dogodilo s ogledalom svijeta?  Je li se ono iskrivilo, raspuklo, deformiralo, ili je to zaista naš odraz?

Ogledalo jednostavno reflektira ono što je. 

Identitet izgubljen između figure i odraza primorava nas na prepoznavanje,  pronalaženje stvarnosti koje smo odraz, primorava nas na suočavanje sa vlastitim sjenama, i unutarnjim neistraženim situacijama koje nam život postavlja ispred nas u vanjskom svijetu ne bi li ih prepoznali i riješili i tako mijenjali sebe i na taj način promijenili i odraz u ogledalu, svijetu, životu.

Ono što je vani je i unutra, ono što je unutra je i vani.

Imamo sposobnost a samim tim i odgovornost  mijenjati naš osobni, mentalni i spiritualni odraz kad god vidimo nešto u ogledalu što nije u harmoniji s onim kakvima se iskreno  u našoj biti osjećamo ili želimo biti, a mijenjamo ga jedino mijenjajući vlastite misli i djela.

Stoga se može reći da je ogledalo sredstvo auto-refleksije, samo-evaluacije, samo-promjene, otkrivanja sebe, sakupljanja vlastitih izgubljenih dijelova, prepoznavanja da smo već kod kuće dok krećemo u njezinu potragu.

Samo ne smijemo zaboraviti da ogledala u kojima se trebamo ogledati jesu stakalca u očima svojih bližnjih. Jedino drugi ljudi nam mogu  pružiti pravi odraz, moćniji od bilo kakvog magičnog ogledala i kristalnih kugli. Ljudske oči kroz koje srce pulsira jedino su iskreno ogledalo svakog čovjeka!

 

Podijeli: